Välja rätt träningskläder

När det kommer till träningskläder finns det en ofantlig mängd att välja mellan idag. För den oerfarne kan det tyckas vara väldig mycket samma sak, men det finns ofta alternativ som är bättre än andra beroende på vilken typ av träning man ägnar sig åt.

Det första man kan tänka på är behovet av kläderna att andas och släppa ut fukt. Detta är vad man kallar funktionskläder och märken som Under Armor satsar stort på dessa material. Fördelarna med dessa märker man snabbt när man börjar använda dem. Materialens förmåga att transportera bort fukt från kroppen leder till att man känner sig torrare även om man svettas mycket, och tack vare uppbindningsegenskaperna kommer inte kläderna bli blöt och tung heller.

Passformen blir också något man kan tänka på när man väljer träningskläder. I många träningsformer är det fördelaktigt att satsa på kläder som sitter ganska tight mot kroppen. Detta är speciellt fallet när man har många upprepade rörelser då tighta kläder förhindrar att materialet gnids mot kroppen och skapar obehaglig friktion. Ett stretchigt material som sitter nära mot kroppen kommer istället följa med rörelserna och minska denna friktion. Håller man dock på med styrketräning som att lyfta vikter, där friktion inte blir något större problem, kan det dock vara mer bekvämt med löst sittande kläder.

Tränar man sedan utomhus finns det också anledningar att titta på mer än ett lager träningskläder. Detta följer lite samma teori som lager på lagerprincipen, där olika lager kläder har olika uppgifter och arbetar tillsammans både för att hålla värmen när det är kallt men samtidigt föra bort svett från kroppen och låta kroppen andas på ett bra sätt.

Många butiker delar idag upp sitt sortiment beroende på vilken typ av sport eller träning man ägnar sig åt. På så sätt blir det enklare att hitta rätt typ kläder, även om man är helt ny till sporten eller träningsformen.